Spring til indhold

Lækker indpakning

Lækker indpakning i god emballage

Her næsten halvvejs igennem december er der vist kun to (måske) tre ting, vi ser frem til: Julen og så det, at vi ved, at dagene begynder at blive længere. Måske glæder vi os også til nytår. I den mørke tid her i december er der mange af os, som hygger os med at lave juleknas og julepynt. Vi har hemmeligheder for hinanden, og vi skal selvfølgelig pakke alle julegaverne, vi har købt fint ind. Og til det skal vi selvfølgelig bruge gavepapir. Der findes mange forskellige former for gavepapir hos Jakodan. Nogle kan lide at bruge silkepapir, når de skal pakke gaver ind. Andre kan nøjes med en gammel avis. Andre igen bruger almindeligt brunt papir. Hvilken form for papir vi bruger som gavepapir, er vist et spørgsmål om smag og behag.

Stilfuldt eller enkelt

Der er mennesker, der kan lide, at deres gaver er meget stilfulde. De bruger tid på at købe det helt rigtige gavepapir. De leder længe efter passende og matchende gavebånd. Måske laver de selv de små ”Til og fra” etiketter. Andre skriver ”til og fra” direkte på gavepapiret.

Det er dog ikke alle mennesker, der kan lide – eller har tid til at pakke gaver ind. De synes måske, at de er fummelfingrede. De mister tålmodigheden. De har meget travlt. Derfor beder de om at få gaven pakket ind – enten i den fysiske butik, hvor gaven blev købt – eller de skriver en note, hvor de beder om at få varen indpakket som gave, inden de trykker på ”Bekræft ordre”.

Uanset hvordan vores gaver ender med at se ud og, uanset hvem der har pakket dem ind, så er der noget helt specielt ved gaven. Den indeholder noget, som modtageren har ønsket sig. Også selv om du måske ikke lige ramte den helt rigtige størrelse eller farve på blusen, som du gav din søster. Hun kan bytte den.

Tanken tæller

Men den indeholder mere end det: Den viser dig kærligheden, som det menneske, der har givet dig gaven, har til dig. Og den kærlighed kan du ofte se på gaven, inden du pakker den ud. Gavepapiret er valgt til din gave. Måske har din gamle farfar skrevet ”til og fra” på papiret med rystende hånd. Lidt svært at læse, men du kan se, at han har gjort sig umage.

Og det synes jeg, at vi skal huske. Vi får gaver fra familiemedlemmer og måske, også venner. Alt efter de aftaler, vi har lavet med dem. Og vi gør selv meget ud af de gaver, vi giver. Så når du nu får en gave, der måske ikke lige er det, du helt præcist ønskede dig, så tænk på, at den person, der har givet den til dig, har gjort sig umage. Han eller hun har brugt tid og penge på at give dig en gave. Og det kan du se på gavepapiret. Så når I nu når frem til juleaften, og gaverne skal deles ud, så vær glad og taknemlig, over at I er sammen, så I kan dele en smuk aften. Og gem gavepapiret. Dels minder det dig om den person, der gav dig gaven. Dels kan det genbruges.

Emballagen

Vi har hørt så meget om forsyningskrise på grund af Covid. Havne rundt omkring i verden har været lukkede. Fragtskibene ligger i kø. Du har været i god tid og har fået bestilt de varer, du har brug for til jul. Du har allerede haft besøg af postbuddet, som har leveret, adskillige pakker til dig. Og du har faktisk brugt ret lang tid på at pakke dem ud fra den emballage, de ankom i. Nogle af pakkerne har været pakket ind i miljøvenlig emballage. Andre har ikke. Det har du heldigvis været opmærksom på, så du har kunnet sortere alle papkasserne og papiret, der har været smidt i som beskyttende fyld. Og hvis du ikke selv vil bruge kasserne og fyldet, så har du sørget for at få det placeret i den rigtige skraldespand. Måske har du fået andre pakker leveret, som har været undervejs i rigtig lang tid. De har måske også været pakket ind i poser af genbrugsplast. Det kommer lidt an på produktet, du har købt.

Vi har masser af tom emballage

Under alle omstændigheder, så har du allerede nu samlet en hel del emballage sammen. Måske har du lagt det i en stor kasse, der står ude i garagen. Din intention er, at du vil samle emballagen, gavepapiret og alle det andet affald, som du ved, kommer ind i dit hjem her til jul, og så køre det hele til genbrug efter jul. Du ved nemlig allerede nu, at den skraldebøtte, du har stående ved din bolig, ikke er stor nok til, at alt affaldet kan være i den. Det er en fornuftig beslutning, du har taget. Dels fordi du sparer tid og penge ved kun at skulle køre afsted med det en enkelt gang. Dels fordi du muligvis selv kan genbruge noget af den emballage, du har fået samlet sammen.

Brug og smid væk samfundet

Men er det noget, du gør til hverdag? Tænker du egentlig over, hvor meget emballage, vi smider ud? Bare fordi vi har den rigtige skraldebøtte. Måske tænker du ikke over det. Den müsli, du køber, kommer sikkert pakket ind i en plastik pose, der så er pakket ned i en papæske. Du hælder din müsli over i en beholder og smider posen og papæsken ud. Posen skal i bøtten, der indeholder affald lavet af plastik, æsken kommer i bøtten, der er beregnet til pap og papiraffald.

Tænker du over, at du måske selv kan genbruge noget af affaldet. Papæsken kan måske bruges som emballage omkring en fremtidig gave. Der er intet galt med den. Den er faktisk heller ikke snavset. Du kan sagtens lægge et hjemmestrikket halstørklæde i den. Du kan måske finde tid til at dekorere papæsken, så den ikke længere ligner den æske, din müsli var pakket ind i. Og selvom der måske ikke lige står med store bogstaver, at den er lavet af genbrugspapir og derfor kan karakteriseres som miljøvenlig emballage, så kan du gøre endnu mere for miljøet ved at genbruge den. Du kan eventuelt købe rene poser af bioplast, som du kan lægge tørklædet i, inden du pakker det i æsken.