Det kan være en temmelig kompliceret sag at købe en ejendom. Der er mange små detaljer, man nemt kan komme til at overse – eller slet ikke tænker på. Der kan være ting, som bare det, at der skal være en tilstandsrapport over ejendommen, eller at der skal være en topografisk opmåling af grunden, man køber. Det kan lyde banalt, men det er faktisk ikke noget, man tænker på, lige når man står og synes, at man er klar til at skrive under på en købsaftale.
Tinglysning af skøde
En bolighandel kan virke lidt uoverskuelig, når man først begynder at binde sig til et tilbud. Der er sådan noget som skødeskrivning og tinglysning, der skal laves. Det skal derefter tinglyses. Her er man nødt til at tage højde for, om der er flere kommende ejere. Det kan jo godt være, at parret, der køber et hus, ikke har fælleseje. Det skal indtænkes. Heldigvis, så findes der noget, som man kalder for en købermægler. Det er en rådgiver, som sørger for, at alt det tekniske og juridiske er i orden på vegne at køberen. Og det kan være meget værdifuldt at benytte sig af en købermæglers viden og erfaring. Især hvis det er første gang, men skal købe en bolig.
Forbered fremtiden bedst muligt
Samtidigt, og fordi det for mange er en stor investering at købe en bolig. Det er en handling, man foretager sig, der rækker langt ud fremtiden. Et kreditlån kan jo løbe i op til 30 år, så man skal tænke sig om. Nu er der jo ikke nogen, der kan spå om fremtiden, og livet er fuld af overraskelser. Både gode og mindre gode overraskelser.
Fremtidsfuldmagt er ikke et testamente
Derfor vil jeg råde alle, der køber en bolig til at få lavet et testamente. Hvem skal arve boligen, hvis man går bort? Hårdt at tænke på. Ja. Men det er en overvejelse, man bør gøre sig. Mange mennesker og især par, der køber bolig for første gang, gør det jo, fordi de har et ønske og en plan om at leve sammen og eventuelt også stifte en familie. Er man ikke klar til at lave et testamente, så kan man også overveje at oprette en fremtidsfuldmagt. Som jeg sagde før, livet er fuld af uventede begivenheder. Du ved ikke, om du altid vil være i stand til selv at varetage dine interesser. Så ved at oprette en fremtidsfuldmagt kan du sikre, at et menneske, du stoler på, vil gøre det for dig. Det kan fx være i en situation, hvor du bliver tvunget til at sælge ejendom og bolig. Fx på grund af sygdom.
Jeg ved godt, at det er ubehagelige ting, jeg siger, at man også skal tænke på, når man står med hele livet foran sig, og har fundet en drømmebolig. Men tro mig, det er fornuftigt at gøre det. Få eventuelt noget køberrådgivning, så du kan gardere dig bedst muligt. Heldigvis, så er det jo sådan, at det er de færreste, der kommer i de ubehagelige situationer, hvor et testamente eller en fremtidsfuldmagt bliver nødvendig. Tænk over det, inden du skriver under på en købsaftale.